به گزارش روشنای راه، محمدعلی معلم در جریان بازدید خبرنگاران از سد کرج اظهار کرد: سد امیرکبیر که از زیرساختهای حیاتی تأمین آب شرب استانهای تهران و البرز است، به دلیل کاهش شدید بارشها در وضعیت بسیار بحرانی قرار دارد.
وی با اشاره به قدمت تاریخی این سد افزود: سد امیرکبیر حدود ۶۵ سال پیش، در سال ۱۳۴۶ توسط شرکت آمریکایی «موریسون-کنوتسن» بهعنوان پیمانکار ساخته شد. در زمان احداث، ظرفیت اولیه سد حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب برآورد شده بود که به دلیل رسوبگذاری در طول سالهای بهرهبرداری، این ظرفیت اکنون به حدود ۱۸۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
مدیر سد کرج با اشاره به ابعاد فنی این سازه آبی خاطرنشان کرد: دیواره سد طولی معادل ۳۹۰ متر، عرضی برابر با هشت متر و ارتفاعی به اندازه ۱۸۰ متر از پی دارد.
معلم در ادامه گفت: هدف اصلی از احداث این سد، تأمین آب شرب استانهای تهران و البرز و همچنین آبیاری اراضی کشاورزی منطقه کرج بوده است. در گذشته، آورد سالانه رودخانه حدود ۴۷۰ میلیون مترمکعب بود که ۳۷۰ میلیون مترمکعب از آن به تأمین آب شرب تهران اختصاص مییافت.
وی با بیان اینکه طی پنج سال گذشته بارشها در حوضه آبریز سد امیرکبیر به طور میانگین ۴۲ درصد کاهش یافته، تأکید کرد: این افت محسوس بارندگی باعث شده تا در تابستان امسال با یکی از کمسابقهترین شرایط آبی در تاریخ سد مواجه شویم.
مدیر سد کرج ادامه داد: در گذشته، زمانی که ارتفاع سطح آب دریاچه به حدود ۱۷۶۵ متر از سطح دریا میرسید، حجم ذخیره سد در حدود ۱۸۰ میلیون مترمکعب بود. اما امسال، سطح آب دریاچه تا ۴۷ متر پایینتر از تراز نرمال افت کرده و ذخیره مخزن به تنها ۶۲ میلیون مترمکعب رسیده است.
وی افزود: این میزان کاهش، در ۳۰ سال اخیر در ماه مرداد بیسابقه بوده است. در مقایسه با سال گذشته، حجم آب سد حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته و نسبت به میانگین درازمدت نیز با افتی معادل ۱۱۲ میلیون مترمکعب مواجه هستیم.
معلم همچنین با اشاره به برخی تصاویر منتشرشده در فضای مجازی که وضعیت سد را مطلوب نشان میدهند، تصریح کرد: برخلاف آنچه در برخی تصاویر دیده میشود، وضعیت سد کرج اصلاً مناسب نیست و شرایط فعلی بسیار نگرانکننده است.
وی در پایان با اشاره به سهم ۲۵ درصدی سد کرج در تأمین آب شرب تهران طی سالهای خشک گذشته، گفت: به دلیل افت شدید سطح آب سد، حتی میزان انتقال آب به تهران نیز کاهش پیدا کرده است و این موضوع میتواند بر تأمین آب پایتخت در ماههای آینده تأثیرگذار باشد.